Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Het tweede deel van deze onderwijsdocumentaire laat zien welke andere manieren van lesgeven er zijn. Vijf verschillende voorbeelden in binnen- en buitenland tonen het succes en de effectiviteit ervan op kinderen, leraren, ouders én leefgemeenschappen.
Onder druk(t) 2: Alternatieven voor beter onderwijs is gemaakt door filmmaker Zeno Groenewegen. Na een burn-out van zijn schoolgaande dochter besloot hij te onderzoeken welke alternatieve onderwijsvormen er zijn. De filmmaker vertelde hierover uitgebreid aan tafel bij programmamaker Flavio Pasquino. Ook lichtte hij hier het doel van zijn tweeluik-documentaire toe.
In Kopenhagen onderwijst men in zowel traditionele klassen als zogenoemde ‘open ruimten’, die met veel lichtinval bedoeld zijn om studenten in groepsverband letterlijk vrij te laten werken aan creatieve projecten.
Het ‘Sudbury onderwijs’ laat zien hoe kinderen als volwassen mensen worden behandeld. De studenten leren al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid nemen. Oprichter van Sudbury School Peter Hartkamp zegt daarover: ‘’Als kinderen dat vanaf hun vierde kunnen, kunnen ze het de rest van hun leven.’’
In het Agora-onderwijs in Roermond staan betekenisvolle opdrachten centraal. Zo bouwt één student aan een eigen huis. Leerling Casper legt uit dat het onderwijs gaat over ''zelf mogen kiezen vanuit nieuwsgierigheid: wat ik wil en niet wat ik moet.''
In tegenstelling tot veel andere landen is er in het curriculum van Finse scholen veel vrijheid voor leraren om zelf te bepalen wanneer en hoe ze een vak centraal stellen. Er is geen verplichting om te laten zien hoe ze dit doen. Die autonomie betekent veel voor door de docenten waarbij één van hen aangeeft zich geen andere manier van lesgeven meer te kunnen voorstellen.
Dit tweede deel van ‘Onder druk(t)’: Alternatieven voor beter onderwijs' is een absolute kijktip! Het is na ‘Deel 1: Het probleem’ blikverruimend op het onderwijs en de toekomst ervan. Bekijk deze documentaire nu en vergeet het tweeluik niet te delen met je omgeving!
De documentaire is voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Wil je meepraten over (de toekomst van) het onderwijs met Zeno zelf? Kom dan naar de tweede blckbx meet-up aanstaande 25 november!
Reacties
Ben erg blij dat het onderwijssysteem steeds meer aanbod komt. Ik zelf heb een schooltrauma dankzij het systeem. Sinds 2020 zijn deze trauma's omhoog gekomen bij mij