Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De Nederlandse regering heeft onlangs excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Maar is ‘sorry’ zeggen eigenlijk wel de meest zinvolle manier om met het verleden om te gaan? Hebben slachtoffers daar iets aan?
De enquêtecommissie Gaswinning Groningen schrijft over de herhaalde excuses dat die ‘alleen van waarde zijn als deze vervolgens in de praktijk tot beterschap leiden’. “De conclusies van de commissie lijken mij goed toepasbaar op de excuses die de regering maakte voor het slavernijverleden,” zegt prof. dr. Cees Hamelink.
Geeft het woord ‘excuus’ eigenlijk niet aan dat je er bewust voor kiest onrecht te negeren en er niets aan te doen? En kun je eigenlijk wel excuses aanbieden voor handelingen die gewoon doorgaan? “Als je goed om je heen kijkt, zie je in de neo-liberale samenlevingen een deprimerende hoeveelheid slaven in de vrouwen- en kinderhandel, de vluchtelingenstromen, maar ook in het toenemend aantal onderhorigen van big pharma en big tech,” aldus Hamelink.
Reacties
In het verre verleden blijven hangen is nooit productief. Ondertussen tikt de toekomst weg. En de geschiedenis herschrijven is zinloos.Alles willen herkauwen en herplaatsen dient niemand.
Leer van en als het nog kan repareer het verleden. Ervaar, bekijk en verdiep je in het heden en gebruik het geleerde van het verleden en het heden in de toekomst.