Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Hij was als onderzoeksjournalist betrokken bij spraakmakende Zembla & KRO reporter dossiers. Tegenwoordig is hij graanboer met 100 hectare land verspreid over de Veluwezoom en ver daarbuiten. Het verhaal van voormalig onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout is een verhaal van uitersten en overeenkomsten tussen de zoektocht naar waarheid en het willen aanpakken van misstanden. Aangezien men de waarheid volgens hem niet meer wil of kan horen, heeft hij zich als graanboer gestort op de misstanden binnen de agrarische sector en probeert hij die via zijn bedrijf ‘Graangeluk’ van binnenuit te veranderen. De coronacrisis in combinatie met een optreden bij het Amsterdamse debatcentrum de Balie leidde er in 2020 toe dat ook zijn journalistieke bloed weer begon te stromen. Erwin Taams volgde Van Silfhout in zijn voetsporen over de Gelderse akkers en portretteerde een bevlogen boer die oa. via blckbx voorzichtig terugkeert naar zijn roots, de journalistiek.
Een reis door het leven van Marcel begint op het Hilversumse mediapark in colbert en eindigt met een boerenhoed op zijn hoofd op één van zijn mooiste graanakkers. Het Mediapark was de plek waar van Silfhout jarenlang aan den lijve heeft ondervonden hoe media en overheid elkaar beïnvloeden. Een giftige mediacultuur die velen, waaronder hemzelf, tot een burn-out of erger hebben gedreven. Op het mediapark komen verhalen over de volgens hem onevenredige invloed van de media op de maatschappij en emoties uit het verleden los. Want zijn verleden als journalist heeft hem uiteindelijk alles gekost. Zijn werk, zijn gezin en zijn geld. Maar de combinatie van een burn-out en zijn onbezorgde jeugd op de Gelderse akkers leidde tevens tot het zaadje van Graangeluk, wat steeds meer zijn eigen geluk begint te worden.
Zijn reiskookboek Kookkaravaan, Smaakroute door Marokko werd in 2011 uitgeroepen tot 'Nederlands Kookboek van het Jaar' en in 2012 tot '3rd Best Cookbook of the World'. Door het schrijven van zijn boek ‘uitgebeend’ kwam Marcel in aanraking met de misstanden binnen de voedselindustrie, wat hem tot ‘Graangeluk heeft geïnspireerd. Met Graangeluk werkt van Silfhout aan de terugkeer van natuurrijke akkers als bewijs dat met historische kennis eerlijke ambachtelijke producten kunnen worden gemaakt.
Als we op deze manier ons graan blijven verbouwen rest ons in de toekomst niets meer dan het weinig smaakvolle toast, net als in Engeland, waar al bijna geen traditionele bakker meer te vinden. Met Graangeluk herintroduceert van Silfhout oerzaden en streekgranen op de Nederlandse akkers, waarbij hij de oogst zelf omzet in onbespoten brood & bier. Met deze filosofie won Graangeluk eerder drie grote prijzen: het beste speciaalbier bij de Brussels beer Challenge (2020), de Arca Deli Award van de Europese Safe Foundation en De Gouden Mispel van de Vereniging Nederlandse Cultuurlandschap (2022).
Het graanprobleem legt volgens Marcel een diepgeworteld probleem bloot. Het laat zien hoe we door de gejaagde en oppervlakkige maatschappij ver we van bepaalde kernwaarden zijn afgedreven, zowel voor wat betreft ons voedsel als de kwaliteit van de moderne onderzoeksjournalist. Met Graangeluk laat van Silfhout zien hoe de vee-industrie en een bio divers landschap in symbiose met elkaar zouden kunnen leven en hoe daarmee ook nog eens het stikstofprobleem kan worden aangepakt. Is Graangeluk een boerenbedrijf of het grootste onderzoek dossier wat van Silfhout tot nu toe onder handen heeft genomen als journalist. Oordeel zelf na het zien van de documentaire ‘De Toekomst is Toast’.
Reacties
Bijzonder dat de linkse zooi totaal geen oog heeft voor echte natuur maar alleen voor papieren leugens.
Super de inititieven van Marcel. Deed me denken aan het het Hacfort en en de adellijke boeren en de van Nispen tot Sevenaers.
Gelijkgestemden met Marcel§
https://liemerskunstwerk.nl/tentoonstellingen/fototentoonstelling-huis-sevenaer/