Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De euro zou moeten werken als bindmiddel, maar is geworden tot een splijtzwam die in Europa sommige groepen voorspoed brengt en andere op achterstand zet. De oorlog in Oekraïne wordt aangegrepen door politici om nog meer eenheid af te dwingen. Ondertussen neemt de ECB een vlucht naar voren door een nieuwe digitale euro te ontwikkelen en bereikt de inflatie recordniveaus. Hoe lang kunnen we nog voortmodderen en wat zijn de alternatieven?
Bedrijfseconoom Paul Buitink gaat op zoek naar antwoorden. Hij maakt voor blckbx een drieluik over de euro: over het verleden, het heden en de toekomst. Voor het eerste deel ging hij in gesprek met prof. dr. Arjo Klamer, hoogleraar Culturele Economie. In dit tweede deel van Euroforie praat Paul Buitink met financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, over het heden en de voor- en nadelen van de euro voor verschillende groepen in de samenleving.
Engelen staat nogmaals stil bij de invoering van de euro en benadrukt hoe er Nederlandse koopkracht is geofferd ten behoeve van het grootbedrijf. Vervolgens legt hij uit hoe grote bedrijven met name in Noord-Europa hebben geprofiteerd van een te lage euro en hoe arbeiders in heel Europa er last van hebben gehad. In plaats van convergerend werkt de euro divergerend en zijn landen economisch uit elkaar gegroeid. Cultureel zijn de verschillen te groot, wat ten volle tot uitdrukking kwam in de Griekse crisis van 2015. Het democratische tekort binnen de euro is groot, meent Engelen. Landen kunnen niet devalueren, hetgeen ze kwetsbaar maakt. Engelen pleit voor het invoeren van parallelle munten naast de euro om zo, als land, weerbaarder te zijn en je eigen balans in te kunnen zetten bij een crisis.
In deel 3 zullen alternatieven verder worden besproken met een aantal politici.
Paul Buitink is bedrijfseconoom en managing director van Holland Gold.
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.
Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.
Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.
Reacties
Topuitzending. Heel erg bedankt!
Ik heb er veel van opgestoken.
Nog een hysterische man die denkt dat hij het klimaat kan voorspellen.