Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Nu we echt niet meer om bitcoin heen kunnen, en de cryptocurrency markt “here to stay” lijkt te zijn, maken centrale banken dankbaar gebruik van het momentum, om in te zetten op een maatschappij met enkel nog elektronische betalingen.
Dat banken contant geld het liefst zien helemaal zien verdwijnen zal geen verrassing zijn. Meer dan 80 landen zijn momenteel bezig met het onderzoeken van de introductie van een digitale munt, de zogenaamde central bank digital currency (CBDC). De ECB (Europese Centrale Bank) onderzoekt momenteel het invoeren van een digitale euro. Het lijkt dus steeds meer onvermijdelijk dat deze er gaat komen. Het gebruiksgemak van de digitale euro wordt veelvuldig benoemd door media en politiek.
“Maar waar vele cryptocurrenties zoals Bitcoin inzetten op decentrale kwaliteiten, ligt het gevaar op de loer dat centrale bankiers hun digitale munt juist inzetten voor nóg meer gecentraliseerde macht”, voorziet programmamaker Ancille van de Leest, die haar gast dan ook stevig aan de tand voelt over de gevaren die op de loer liggen.
“Het is makkelijk te zien hoe deze digitale economie tot een zeer scheve machtsverhouding, en dus grote maatschappelijke problemen kan leiden. Hoe kunnen we dit voorkomen? Als de digitale euro er onvermijdelijk komt, is deze dan zo te ontwerpen dat deze toch garanties kan bieden voor burgers? Of is de toekomst van de euro zo onzeker dat we ons beter kunnen richten op lokale alternatieven?” vroeg Van de Leest o.a. aan haar gast Paul Buitink.
De gast in deze uitzending is bedrijfseconoom Paul Buitink, werkzaam bij Holland Gold en die vanuit zijn ervaring met zijn Depositobank, en als organisator van het evenement Reinvent Money, al meer dan 10 jaar nadenkt over op wat voor manier geld het beste de maatschappij kan dienen.
Reacties