Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Volgende week stemt de Eerste Kamer over het CETA handelsverdrag tussen Nederland en Canada. Omdat weinig mensen zich bewust lijken te zijn van de impact en het gevaar van CETA, sprak programmamaker Flavio Pasquino met advocate Meike Terhorst, die al sinds het eerste uur strijd voert tegen het verdrag. Vol bevlogenheid legt ze uit waarom dit verdrag tussen Canada en de EU zo ontwrichtend kan worden voor de Nederlandse samenleving.
Op 7 juni 2020 schreef Terhorst een open brief aan de Eerste Kamer die ondertekend was door meer dan dertig hoogleraren en advocaten. De inzet was helder; 'teken het CETA handelsverdrag niet'. Volgende week, op 12 juli, stemt de Eerste Kamer over het verdrag, dat ongebreidelde macht kan geven aan multinationals en de EU, die via het CETA arbitragehof de Nederlandse grondwet en rechtspraak buitenspel kunnen zetten.
Ook voorziet het verdrag in ongekende privileges en voordelen voor multinationals, die gebruik kunnen maken van deze rechten door simpelweg een kantoor te openen op Canadese bodem.
"In feite worden door het verdrag allerlei bevoegdheden – wetgevend, bestuurlijk en rechtsprekend – overgeheveld naar een EU-niveau. Een supranationale macht in ons land die beslist over zaken die we in eigen hand willen houden,” aldus Terhorst. Voorbeeld: de openstelling van de publieke dienstenmarkt waarmee multinationals eigenaar kunnen worden van nutsvoorzieningen, maar ook kritisch infrastructurele zaken zoals het wegennet en universiteiten, oftewel ons schoolsysteem.
In deze uitzending wordt uitgelegd wat het CETA handelsverdrag inhoudt, wie er belang bij hebben en vooral, hoe onnavolgbaar de keuzes lijken te zijn van het merendeel van onze politici, die meer op hebben met multinationals en de EU, dan met de belangen voor de burgers en onze ondernemers.
'Een thema waar weinig mensen van gehoord zullen hebben en evenmin de ernst van zullen begrijpen en daarom oh zo belangrijk om te brengen," stelt Pasquino na de montage.
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.
Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.
Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.
"In feite worden door het verdrag allerlei bevoegdheden – wetgevend, bestuurlijk en rechtsprekend – overgeheveld naar een EU-niveau. Een supranationale macht in ons land die beslist over zaken die we in eigen hand willen houden,”
Reacties
Heel goed dat hier aandacht voor is.
Lees hier ook een artikel van de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie over hun positieve standpunt inzake CETA : https://www.lto.nl/ceta-niet-perfect-maar-goed-genoeg/
Ben niet verbaasd over Haga, hij is voorstander van de EU terwijl inmiddels toch wel duidelijk is dat de EU de molensteen is. Handelsovereenkomsten prima maar één munt, open grenzen voor een ieder en een EU grondwet, nee bedankt dus Nexit. Voor de euro hadden we al een handelsmunt, de ECU (European Currency Unit) gebaseerd op een valutamandje. Daar was niks mee naast de gulden. Op die manier was een groot deel van de valuta schommelingen al afgedekt. Als we nu kijken naar de torenhoge schuld van de ECB en het feit dat menig land(zuidelijk) technisch failliet is zal de boel gaan klappen(rente stijgt) .Ach, dan maar een oorlog als oplossing.