Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De razendsnelle opmars van kunstmatige intelligentie heeft het leven nu al ingrijpend veranderd. Terecht roept dit ethische en morele vragen op, maar negeert men daarmee niet de essentie van het probleem?
Internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties (VN), proberen de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie vanuit ethisch perspectief met regels in te kaderen. “Maar meestal wordt in de discussies over kunstmatige intelligentie voorbijgegaan aan wat mij de kernkwestie lijkt te zijn,” zegt prof. dr. Cees Hamelink. “Dat zijn de toenemende complexiteit en snelheid van de samenleving, die ons confronteren met een kritiek moment in onze culturele evolutie: onze omgeving wordt te snel en te ingewikkeld voor ons 'stenen tijdperk’-verstand'.”
Hoewel Hamelink wel iets voelt voor een minder complexe en minder snelle samenleving, verwacht hij niet dat die revolutie veel kans van slagen heeft. “Kortom, we worden geconfronteerd met een ingewikkeldheid en snelheid die ons bio-brein te boven gaan. Hier tegenover werpen VN-organen en de Europese Commissie zich op als ‘superregulatoren’,” zegt hij. “Maar als regelgeving – zonder democratische discussie – ons moet leren hoe we straks met onze robot kunnen converseren in een toekomst waarin wij als mensen eigenlijk niet meer nodig zijn, zijn we echt in de aap gelogeerd.”
Hamelink vroeg de AI-chatbot ChatGPT wat het betekent om in de aap gelogeerd te zijn. Zie hieronder voor het antwoord dat hij kreeg.
ChatGPT:
‘In de aap gelogeerd zijn’ is een idiomatische uitdrukking die verwijst naar het ervaren van ongunstige omstandigheden, tegenslagen of uitdagingen. Deze paper onderzoekt de verschillende aspecten van dit gezegde en richt zich op de mogelijke gevolgen en implicaties voor individuen en gemeenschappen die zich in dergelijke situaties bevinden. De paper begint met een bespreking van de oorsprong en de culturele betekenis van de uitdrukking ‘In de aap gelogeerd zijn’. Vervolgens wordt er dieper ingegaan op de verschillende interpretaties van de uitdrukking en hoe deze kan worden toegepast op diverse situaties, zoals persoonlijke tegenslagen, economische crises, natuurrampen, en sociale onrust. Daarna worden de psychologische, sociale en economische gevolgen van ‘In de aap gelogeerd zijn’ onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de impact op het welzijn en de mentale gezondheid van individuen, de verstoring van sociale structuren en gemeenschappen, en de economische gevolgen op zowel micro- als macroniveau. Verder worden verschillende strategieën en benaderingen besproken die individuen en gemeenschappen kunnen helpen omgaan met en herstellen van situaties waarin ze ‘In de aap gelogeerd zijn’. Deze omvatten veerkracht, sociale steun, beleidsmaatregelen en herstelprogramma's. Ten slotte biedt de paper een reflectie op de mogelijke implicaties van het begrijpen en aanpakken van ‘In de aap gelogeerd zijn’ voor individuen, gemeenschappen en beleidsmakers. Het benadrukt het belang van het ontwikkelen van veerkrachtige systemen en het bevorderen van inclusieve en ondersteunende maatregelen om de negatieve impact van tegenslagen en uitdagingen te verminderen. Dit onderzoek biedt een breder begrip van de uitdrukking ‘In de aap gelogeerd zijn’ en de gevolgen ervan, en dient als basis voor verdere discussie en onderzoek naar het omgaan met moeilijke situaties en het bevorderen van veerkracht en welzijn.
Reacties
Of je zegt gewoon:"Je bent de Sjaak!"
In een bekende tv serie werd door de AI zelf een visie die wij aan kunnen nemen voorgesteld namelijk: "Resistance is futile".