Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Staten kunnen fundamentele rechten inperken en deze toch ‘fundamenteel’ noemen. Prof. dr. Cees Hamelink ziet dit als een weeffout in ons mensenrechtensysteem. Waarom baart vooral de ondermijning van het recht op gezondheid hem zorgen?
Volgens Hamelink is de moderne gezondheidszorg vooral gebaseerd op een koloniaal wereldbeeld dat ziekte ziet als een individueel verschijnsel, in plaats van als een gevolg van maatschappelijke context. Vanuit mensenrechtelijk perspectief is een diagnose een verhaal met een historische en maatschappelijke context. Onze lichamelijke toestand is een respons op sociale omgevingsfactoren: de bron is meer dan een virus. “Daarom moeten we ons afvragen waaróm we ziek zijn,” stellen Rupa Marya en Raj Patel in hun boek Inflamed.
In de koloniale visie op gezondheidszorg daarentegen rent men meteen vooruit naar biotechnische oplossingen, zonder achterom te kijken naar waar een ziekte vandaan komt. In dat perspectief wordt het menselijke immuunsysteem een oorlogsmachine. Volgens Hamelink passen de destijdse coronamaatregelen in dat beeld van oorlogsvoering. “We gingen in feite een sociaal probleem te lijf met medische expertise. Een kansloze onderneming.”
Hamelink pleit daarom voor een mensenrechtelijke benadering van het coronabeleid. “We moeten zien dat heling een maatschappelijk proces is, omdat je immers niet gezond kunt zijn in een zieke samenleving!”
Reacties
Gewoon weer dom en nutteloos zulke kunstige praatjes
Er was geen corona, er is geen corona en een beleid is
zeker nep en onnodig, maar het is gewoon moord.
Het gaat om, volgens de oude agenda Attala via het middel van
angst mensen naar een dodelijke spuit te drijven. Het is te hopen
dat de militairen in de verpleeghuizen nog een dienstwapen in hun
nachtkastje hebben!
"...zonder achterom te kijken naar waar een ziekte vandaan komt."
en
"...omdat je immers niet gezond kunt zijn in een zieke samenleving!”
Waar komt de zieke samenleving vandaan? Meer dan 1.000 steden/landen wilden de ziekte buiten houden. Elke paus heeft met de kwestie moeten handelen. De ziekte zit in de top van de samenleving. Elke organisatie van hoog niveau heeft met deze zieke mensen te maken.
Systematisch wil deze clique van mensen het anderen zuur te maken. Dat is verweven in hun Babylonische religie. En nee, niet iedereen doet daar aan mee. Maar de machtige elite doet niet anders. Allemaal gedocumenteerd.