Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De uitgesleten term ‘duurzaamheid’ zou verboden moeten worden, stelt columnist Rypke Zeilmaker. Duurzaamheid leidt vooral tot een duurder product. Bovendien wordt de sociaaleconomische duurzaamheid van kust- en plattelandsgemeenschappen fundamenteel aangetast.
De overheid heeft een masterplan voor duurzame visserij, waarbij men een keurmerk wil lanceren, dat de ‘zuurzame zeurpietjes’ onder de Randstedelingen aan de dure vis moet krijgen. Energietarieven en supermarktboodschappen zijn al verduurzaamd, ofwel veel duurder geworden. De vraag is of daar wel bestedingsruimte voor is?
Het Rutte-regime besteedt liever geld aan wapens voor Oekraïne, dan dat het bijvoorbeeld de visserij nog even overeind houdt. Nederland heeft altijd een innovatieve vissersvloot gehad. “Daar kun je ook trots op zijn,” zegt Zeilmaker. Maar diezelfde overheid die met een innovatiefonds duurzame visserij wil aanjagen, maakt de hele kottersector kapot. Dit doen ze vooral door middel van averechtse lastenverzwarende regelgeving.
Zeilmaker: “Mensen willen gewoon vis eten en willen niet weten hoeveel CO2 daarbij is uitgestoten.” Bovendien stoot de visserij in zijn geheel minder CO2 uit, dan één biomassacentrale. Toch zet de overheid dit met behulp van milieuorganisaties in als selling point.
Door rigide eisen onder het mom van dierenwelzijn en natuur worden steeds meer voedselproducenten weggepest. Bijvangst verplicht meenemen en een nieuw voorstel over verdoofd vissen slachten, drukken op de economische grenzen van een vissersbedrijf. Zo hebben de mosselvissers sinds 2008 al 60 miljoen euro extra moeten besteden voor zogenaamde ‘duurzame technieken’.
Er is geen oog voor de duurzaamheid van een kust-of plattelandsgemeenschap. Als je de vloot sloopt, breek je de sociaaleconomische duurzaamheid van veel kustgemeenschappen. Die lopen leeg. Hoe kleiner de vloot, hoe kleiner de economische dragers van een gemeenschap. Ze worden afhankelijk van overheidssubsidies van de Rijksoverheid. Dit verzwakt hun soevereiniteit en vooral ook hun weerbaarheid tegen een steeds meer bureaucratische en totalitaire overheid.
Reacties
Het goede aan Riepke is dat hij aankaart hoe de overheid over het duurzaamheid-thema macht naar zich toetrekt. zeer belangrijk!
Het kwalijke aan riepke is zijn maar voortdurende naïviteit aangaande de wereldwijde behandeling van dieren, eenzelfde blinde vlek als Christenen met hun z.g. 'rentmeesterschap'. 2) Riepke lijkt empathisch vermogen te missen. 3) Hij mist mijn inziens het vermogen een voortschrijdend bewustzijn bij de mens te signaleren; de tijd van het 'gebruik' van dieren als producten is simpelweg voorbij, of de overheid nou wel of niet misbruik maakt van die ontwikkeling.
Is dit een afgezwakte versie van Rypke's aankondiging (in blckbx today 124) van zijn column 'dat vleeseters socialer zijn'? Elke keer als Rypke het over vlees eten heeft hoor ik ongeveer dezelfde argumenten die 150 jaar geleden klonken mbt slavernij, dat superieure waar alles dienend aan moet zijn. Ik word daar heel ongemakkelijk van. Ik vind het echt wel waardevol om aan te kaarten hoe de overheid keer op keer een probleem misbruikt voor een andere agenda maar het probleem totaal ontkennen omdat je dan misschien wel zelf iets zou moeten veranderen of verantwoorden schaar ik onder cognitieve dissonantie.