Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Boeren en milieuorganisaties staan lijnrecht tegenover elkaar in het stikstofdebat, terwijl de overheid leunt op de wetenschap voor het eindoordeel. ‘Maar kan “de” wetenschap hier wel een eenduidig antwoord op geven?’ vraagt columnist Rypke Zeilmaker zich af.
Zeilmaker legt met voorbeelden de beperkingen van wetenschap bloot. Zo dacht men in de jaren ‘60 dat depressie werd veroorzaakt door een tekort aan serotonine in de hersenen en werden er antidepressiva ontwikkeld om dat tekort op te heffen. Recente onderzoeken trekken deze theorie juist in twijfel. Wetenschap is dus niet statisch, maar verandert continu. Zeilmaker betoogt daarom dat wetenschappers altijd open dienen te staan voor het herzien van gestelde hypotheses. Anders is er geen sprake meer van wetenschap, maar van religie, zoals ook Ronald Meester beargumenteert in zijn boek ‘Wetenschap als nieuwe religie’.
“Dé wetenschap bestaat niet, want uiteindelijk zijn alle theorieën over hoe de wereld werkt, beperkt,” stelt Zeilmaker, om daar opbouwend aan toe te voegen: “Het menselijk falen hef je niet op met wetenschap. Heb het hart op de goede plaats en laat je drijven door het goede, het ware en het schone.”
Bestel Zeilmakers boek via lieverdooddanslaaf.com.
Reacties
De normen die wetenschappers hanteren, worden gehandhaafd via een systeem van onderlinge controle (peer-reviewing) waarbij wetenschappers de resultaten van hun collega's beoordelen.
Een wetenschapper die bijvoorbeeld via een eenmalig experiment of op basis van het door Zeilmaker geprezen "boerenverstand" een bepaalde stelling vooropstelt, of die gesponsord wordt door een bepaald bedrijf, zal door zogenoemde collegiale toetsing, wat men peer-reviewing noemt, ofwel bevestigd worden ofwel gecorrigeerd worden. Wetenschappelijke onderzoekers controleren dus in essentie elkaar, vergelijk het met opensource software die ook zelfcorrigerend werkt.
...(vervolg)
En uiteraard is er voortschreidend inzicht, en worden via peer-reviewing theorien bijgesteld, maar "gezond boerenverstand" en intuitie is geen betrouwbare gids (lees bv. het boek van rechtspsycholoog Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Maastricht "Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is". In zijn boek rijgt hij de verhalen aaneen waaruit blijkt hoe onbetrouwbaar die intuïtie kan zijn, hoezeer we kunnen worden gehinderd door voorkennis en voor oordelen.)