Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Een recent onderzoek toont ernstige nalatigheid aan van de overheid in de jeugdzorg. Naar aanleiding hiervan debatteerde de Tweede Kamer donderdag over de kwestie. Verslaggever Erwin Taams maakte een reportage.
Het onderzoek van de Universiteit Leiden evalueerde de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen. De conclusies waren niet mals. De onderzoekers stellen dat de overheid ernstig tekortschiet bij de bescherming van de meest kwetsbare kinderen. Zij roepen minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) op direct in te grijpen.
Weerwind moest zich donderdag verantwoorden in een Tweede Kamerdebat. Één van de belangrijkste gespreksonderwerpen was de onwerkbare caseload waar jeugdzorgmedewerkers mee te maken hebben. De caseload geeft het aantal gezinnen aan dat zij per persoon tegelijkertijd moeten behandelen.
Een onderzoek van Significant Public toonde aan dat de caseloadnormen niet meer realistisch zijn. ”De huidige werkdruk bij de jeugdbeschermers is te groot,” stelt Jeugdzorg Nederland-bestuurslid Arina Kruithof in een reactie op dat rapport. “Gelet op de huidige omstandigheden noemt het onderzoeksbureau een maximale caseload, bij een fulltime aanstelling, van acht à negen gezinnen. Die caseload halen we nu bij lange na niet. In de praktijk kan het aantal oplopen tot maar liefst zestien gezinnen per jeugdbeschermer.”
Bij uithuisplaatsingen gaat ook vanalles mis. Volgens het Leidse onderzoek schort het vooral aan de uitvoering ervan en worden kinderen nooit onterecht uithuisgeplaatst. Maar het Feitenonderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateerde in alle van de 45 onderzochte gevallen misstanden tijdens het onderzoek waar de betreffende uithuisplaatsing op gebaseerd was. “Professionals in de jeugdbescherming geven niet genoeg mondelinge en schriftelijke onderbouwing waarom een uithuisplaatsing nodig is,” stelt dat onderzoek.
Tijdens het debat ging het er fel aan toe. “Dit is erger dan de toeslagenaffaire,” moest Wybren van Haga (BVNL) vaststellen. Volgens Maarten Hijink (SP) zou er per direct gestopt moeten worden met uithuisplaatsingen. “Is een overheidsinterventie legitiem als het resultaat van die interventie tot een onveiliger situatie voor het kind leidt dan wanneer men niets gedaan zou hebben?” vroeg hij zich af.
Bekijk de reportage voor de hoogtepunten van het debat en reacties daarop. Faith Bruyning woonde het debat ook bij. Zij is ervaringsdeskundige en herstelexpert bij de Zolderkamer, een ‘samenwerking tussen ouders, jongeren en kinderen voor eigen regie en (gelijk)waardig herstel in de kinderopvangtoeslagenaffaire’. Bruyning laat vanuit die ervaringsdeskundigheid haar licht schijnen op dit complexe vraagstuk.
De reportage reflecteert ook op Nieuwsuur van 7 september, waarin de uitkomsten van het Leidse onderzoek worden besproken met Mariëlle Bruning, de hoofdonderzoeker van de studie en hoogleraar jeugdrecht.
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.
Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.
Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.
Reacties
diep triest en ze gaan gewoon door..
je zou je bijna afvragen wat erachter zit..
onder een mooie noemer 'kinderbescherming' verkopen, wie kan daar tegen zijn, mooie opstel schrijven van oeh, dat klinkt goed, maar de daden voeren ze heel anders uit dan de mooie woorden..
een beetje zoals wij in een democratie leven, klinkt mooi maar de werkelijkheid gaat geheel anders.
het is een demon-creatie.