Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De groeiende afhankelijkheid van voedselpakketten en de aanhoudende inflatie hebben geleid tot een innovatief project dat voedselonzekerheid aanpakt: een netwerk van levensmiddelenkasten. Verslaggever Erwin Taams sprak met de initiatiefnemer.
Deze oplossing werd geïnspireerd door een blckbx-reportage uit december 2022 over de groeiende rijen voor de voedselbanken. De persoonlijke verhalen van mensen die zich hun dagelijkse basisbehoeften niet meer kunnen veroorloven, brachten Melvin Mulder in beweging.
Hij realiseerde zijn langgekoesterde idee voor een ruil- en doneersysteem, waarbij buurtbewoners samen verantwoordelijk zijn voor het bevoorraden van voedselkasten. Deze kasten zijn bedoeld voor mensen die financieel niet in staat zijn om boodschappen te doen, maar niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Inmiddels heeft Mulder al negen van deze voedselkasten, waarvan twee naast zijn eigen deur in Deventer. Maar zijn ambitie reikt verder dan zijn eigen volkswijk. Binnen een jaar wil hij verantwoordelijk zijn voor duizend voedselkasten, en daarbij kan hij alle hulp en aandacht goed gebruiken.
Om deze ambitie te verwezenlijken, is Melvin actief op zoek naar donaties en subsidies. Hij probeert media-aandacht te genereren en heeft zelfs onverwachte politieke steun ontvangen, zoals die van BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. Haar steun heeft geleid tot waardevolle relaties, wat resulteerde in de vorming van een vierkoppig bestuur en een kantoorruimte. Hiermee is de basis gelegd voor het verwezenlijken van zijn ambitie.
Het concept van een voedselkast is niet nieuw. Er zijn al enkele tientallen van deze kasten verspreid over heel Nederland, opgezet door verschillende kleine organisaties. Gezien de aanhoudende inflatie en de groeiende rijen voor de voedselbank, vindt Mulder het echter belangrijk om deze vorm van voedselvoorziening door middel van een overkoepelende organisatie te professionaliseren. Zo kan beter worden ingespeeld op de groeiende vraag. Het ‘succes’ van Deventer toont aan dat voedselonzekerheid niet alleen een probleem is in de Randstad, maar ook diep geworteld is in Nederlandse dorpen en wijken.
Verslaggever Erwin Taams ging met Melvin Mulder in gesprek over zijn beweegredenen en de voortgang van het project. Hopelijk brengt deze reportage weer iemand anders in beweging om iets te doen voor de vergeten groep mensen!
Reacties
Ik ben op Shetland geweest en daar staan op diverse plekken een zogenaamde "Honesty box" Er is veel (stille) armoede daar op de eilanden, maar veel vrouwen bakken en koken graag. Hun producten verkopen ze in deze koelkasten die soms gewoon ergens langs de weg staan. Men hoopt dat de klanten EERLIJK (honest) zijn en betalen: contant in een geldkistje. Je kunt in een boekje een berichtje achterlaten. Over heel Shetland staan deze Honesty boxen waar je heerlijke dingen uit kunt halen van scones, cupcakes tot gebraden vlees.
Leuk initiatief. Wel jammer dat het wordt verstrengeld met politiek. BBB Carolientje.. Monsanto... Politiek = consensus = krom = corrupt = verraad.
Mooier kunnen we het niet maken.