Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Wat gebeurt er als een van de drukste verkeersaders van Amsterdam wordt afgesloten voor autoverkeer? Onder leiding van D66-wethouder Melanie van der Horst nam de Amsterdamse gemeenteraad de proef op de som, wat resulteerde in ‘de knip’.
'De knip' is de bijnaam voor een pilot waarbij het autoverkeer op vier knelpunten met slagbomen wordt afgesloten, als een soort lokale lockdown. Gedurende zes weken onderzoekt de gemeente de effecten op de veiligheid en leefbaarheid van het gebied rondom de Weesperstraat, een doorgaande weg die dagelijks door ongeveer 30.000 automobilisten wordt gebruikt voor woon-werkverkeer.
Na twee weken – en met nog vier weken te gaan – evalueren de bewoners en betrokkenen de eerste gevolgen die deze proef heeft op hun dagelijks leven. Verslaggever Erwin Taams nam poolshoogte en stuitte op flink wat chaos en weerstand. Dit roept de vraag op waarom de gemeente volhardend doorgaat met deze proef. In Amsterdam laten voor- en tegenstanders al snel van zich horen om deze vraag te beantwoorden. Het leverde een veelzijdige reportage op waarin verschillende perspectieven aan bod komen: enerzijds bewoners die genieten van de rust en stilte, en anderzijds de bewoners van Kattenburg die een lawaaiprotest organiseerden om te demonstreren tegen de ingrijpende gevolgen voor hun sociale en ondernemende leven
De afsluiting van de Weesperstraat blijkt niet de enige 'knip' te zijn die op de planning staat, blijkt uit een interview met Piet Boon, lid van de stadsdeelcommissie Nieuw-West. Hij bezocht de locatie omdat ook zijn stadsdeel vanaf 1 juli aan deze pilot wordt onderworpen. Hij werpt een interessant licht op de ontwikkeling van deze volgens hem 'goedkope' proef.
Het feit dat dit experiment deel uitmaakt van een groter plan, wordt bevestigd door de aanwezigheid van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). Terwijl bewoners aan de andere kant van de stad gedwongen worden om dit beleid te slikken of erin te stikken, onderzoekt het instituut rustig hoe de Weesperstraat-bewoners omgaan met de autoluwe inrichting van hun omgeving. Het lijkt erop dat de wethouder vooral geïnteresseerd is in dit diepgaande onderzoek en vooruitloopt op het definitief autoluw maken van de straat – zonder daarbij rekening te houden met de gevolgen voor de gebruikers van Weesperstraat en de bewoners van Kattenburg. Gelukkig is het voor die laatste groep een wandeling van slechts ‘vijftien minuten' naar de rustige Weesperstraat.
Reacties
Een knip met de guillotine voor de weffers is harder nodig!
Agenda WEF van moord op de maatschappij dringt maar nauwelijks door!