Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Is er leven na de dood? Die vraag houdt de mensheid al oneindig lang bezig. Programmamaker Flavio Pasquino behandelt in deze drie uur durende marathonuitzending een diepzinnig thema dat goed past bij de contemplatie die velen voelen bij het naderen van het einde van het jaar.
Reïncarnatie- en regressietherapeut Maarten Oversier behandelde ruim 16.000 mensen en schreef het succesvolle boek 'Bestaansrecht'. De vraag of er zoiets als reïncarnatie bestaat, is voor hem een no-brainer. Hoewel hij het niet kan bewijzen, ziet de flamboyante Rotterdammer - die al enige tijd in Drenthe woont – dit niet als een zwaktebod. “Het zoeken naar een rationele verklaring, vind ik irrelevant. Je legt jezelf daarmee een beperking op, in de weg naar het accepteren van iets dat groter is dan ons verstand”, aldus Oversier.
Aan dezelfde tafel zit klinisch ethicus Dr. Erwin Kompanje die radicaal anders denkt over deze materie. ‘Ik denk, dus ik ben’, zei de grote filosoof René Descartes ooit. “Ik deel die zienswijze op het vraagstuk van het bestaan van de ziel en een hiernamaals. Als de hersenactiviteit stopt, eindigt het leven”, aldus Kompanje die in 2020 al eens een opzienbarend interview gaf aan Pasquino dat destijds alle verwachtingen overtrof qua kijkcijfers.
Pasquino deelt een bijzondere passie met zijn twee gasten; namelijk taxidermie, het prepareren of opzetten van dieren. “De fascinatie voor dode dieren bracht ons vandaag bij elkaar”, vertelt hij in de uitzending, waar de studio vol staat met opgezette en nog niet opgezette dode dieren. Zowel Oversier als Kompanje hebben hun favoriete opgezette dieren meegenomen. Kompanje heeft ze zelf niet in huis staan, maar wel meegenomen uit het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam waar hij honorair aan verbonden is als preparateur. Ook schrijft hij er boeken over, zoals over de houtsnip en binnenkort over de zanglijster die het goed doet op rustige plekken zoals begraafplaatsen. Daarom is Kompanje regelmatig te vinden op begraafplaatsen waar hij de zanglijster soms uren bestudeert in de aanwezigheid van de doden. “Ik krijg daar rust van. Begraafplaatsen zijn bijzonder. Ook in het buitenland wandel ik er graag”, aldus Kompanje.
Bestaat de ziel? Is er een hiernamaals waar we rekenschap afleggen voor onze daden? Wat interesseert ze zo aan opgezette dieren? Vanuit deze thema’s brengt het de heren langzaam bij de ethische vraagstukken rondom de dood. Vrijwillige levensbeëindiging bij zowel oude, zieke mensen als jonge mensen die langdurig psychisch lijden kennen, transhumanisme en het hacken van de mens en zelfs cryonisme, het invriezen van overleden personen om ze ooit weer tot leven te wekken. Ook orgaandonaties komen aan bod; is het wel ethisch om te snijden in een lichaam dat hersendood is verklaard, maar klinisch nog leeft? Stel dat de ziel bestaat, maakt de persoon het onderbewust dan allemaal mee?
Dompel jezelf onder in deze marathonuitzending die allesbehalve somber is. Want, zo opent Pasquino aan het begin, "alleen als we de dood leren omarmen, kunnen we het leven ten volle leven".
Reacties
Sheldrake en telepatie wordt terecht aangehaald. Informatieuitwisseling tussen zielen geeft aan dat de ziel niet is gebonden aan het lichaam. Het begrip 'ἐντελέχεια' is niet besteed aan de mechanist alhier. Maarten maakt heel relevante kanttekeningen die volledig stroken met opvattingen uit de oudheid tot India toe. 'Wetenschappelijke' arrogantie die we kennen vanuit de prikplicht door de 'hoogleeraren' verbonden aan 'Erasmus'!
Er is zeker leven na de dood, dat heet natuur. Voor mij persoonlijk houdt het gewoon op en de energie die vrijkomt, noem het je ziel, kan geheel gereset zonder enig bewustzijn overgaan in nieuw leven. Als iedereen zich dat besefte dan zou iedereen ook bewuster omgaan met het leven van anderen. Immers, in je volgende leven kan je bijv. een eendagsvlieg worden of zelfs een ander mens, Natuur is cyclisch dus niets gaat verloren. Gewoon logisch nadenken en je weet het. Of je moet geloven dat de mens iets bijzonders is en een uitzondering in de natuur. Tja, dan houd ook de logica op.